Sanırım geçen seneydi hatırlamıyorum.. Eskişehir'de denk gelmiştik bir Suriyeli aileye babamla gezerken.. Biz de Eskişehir'e yabancıydık, onlar da.. Yanlarında 3 çocuk (biri kucakta) kirlayacak bir ev arıyorlardı.. Arada dil problemi olduğundan kendilerine yardım edecek kimse de bulamamışlardı, belki de bizle karşılaşmasalar sokakta yatacaklardı o gün.. Ben başlarda mırın kırın etsem de yabancı dil bilmeyen babam atıldı hemen o aileye yardım etmek için.. Sonra kendimizi bu aileyle birlikte emlakçı emlakçı gezerken bulduk.. Önce karakola gittik, yardım edemeyiz valiliğe gidin dediler.. O saatte valiliği açık bulabilirsen git yardım iste tabii.. Hatırlıyorum ne çok sinirlenmiştim.. Bu insanlara size yardım edeceğiz bahanesiyle sınırlarını açan devlet; ama devlete bağlı birimlere gidip onlar için yardım istediğinde seni geri çeviren gene dolaylı yoldan devlet. Neyse o gün ev bulamadık onlara, babam çok ısrar etse de bizimle kalmak, bize yük olmak da istemediler.. Onları bulduğumuz bir otele yerleştirdik, sokaklarda kiralık ev tabelası ararken şans eseri bir adama rastladım, emlakçıymış, kartını verdi, ben yarın onlara yardım edeceğim benimle iletişime geçti.. Oturduk otelde, aileyle sohbet etmeye çalıştık, çay içtik, minik evlatlarını sevdik, telefon numaralarımızı aldık, gene mesaj çektik onlara herhangi bir şeye ihtiyaçları olduklarında bizimle iletişime geçmeleri için, teşekkür ettiler ama bir daha da bizden yardım istemediler. Şimdi nerdeler, ne yapıyorlar bilmiyoruz, umarım iyidirler.. Biz o aileden ne nankörlük gördük ne hırsızlık ne de ahlaksızlık.. Yalnızca yabancı bir ülkede, yardıma ihtiyacı olan insanlar gördük.. Yarın öbür gün kimin başına ne geleceği, kimin ülkesi için savaşıp kimin başka ülkerele sığınacağı, hangi ülkelerin bu sığınmacılara kapı açacağı belli olmaz.. Sokakta gördüğünüz dilenci Suriyelilerden rahatsızsanız, gidin bunu bu insanlara kapılarını açıp yiyecek ekmek vermeyenlere sorun.. Demek ki yetmiyor, yoksa kim dilencilik yapmak ister.. Türkiye'ye sığınan o insanların başına gelenler de ortada, bence olumsuz yorum yapanların biraz empati kurup o haberlere de göz gezdirmeleri şart..
İnsanları sevin arkadaşlar, iyi olun, iyilik edin..